Asten blijft best practice

node.tpl.php

dinsdag, 10/01/2017 onder Nieuws

Al zo’n veertig jaar werken huisartsen en apothekers in Asten nauw samen. Toen Gertjan Hooijman 25 jaar terug apotheek Alphega overnam, kreeg die samenwerking een nieuwe dimensie. “Intussen waren er zoveel verschillende medicijnen en aandoeningen, dat het voor huisartsen allemaal niet meer te onthouden was. We hebben het proces daarom geautomatiseerd met een digitaal receptenboek”, zegt Hooijman. Een huisarts concludeert de aandoening van een patiënt en zet die in het receptenboek. Daar rolt vervolgens uit hoeveel en wat voor medicijnen voorgeschreven moeten worden. “Ik denk dat we in Nederland de enige zijn die dit systeem gebruikt. Huisartsen in andere gemeenten bepalen zelf per geval wat en hoeveel ze voorschrijven. Daardoor is de kwaliteit minder en zijn de kosten hoger.” Het Astense systeem zorgt voor helderheid en eenduidigheid, en laat weinig ruimte voor nattevingerwerk. “Als iemand voor vijf dagen pijnstillers nodig heeft, schrijven we ook voor vijf dagen voor. Elders wordt afgerond op een pakje, waardoor veel medicijnen bij het vuilnis belanden.” Volgens Hooijman is dat geen kwade wil. Met zoveel medicijnen en aandoeningen zou het voor huisartsen praktisch onmogelijk zijn om daar zonder digitaal systeem structuur in aan te brengen.

Twintig procent lagere kosten

Binnen twee jaar na het invoeren van dit systeem waren de totale medicijnkosten in Asten al twintig procent lager dan in omringende gemeenten. Maar dat verhaal kent dus een opvallende keerzijde. Want onbewust bestraft het Rijk deze resultaten door Asten als gevolg daarvan minder geld uit te keren. Hoe krom ook, maar een oplossing zou zijn om mensen met meer pillen vol te duwen. Dat gaat in Asten echter niet gebeuren, zegt zowel Hooijman als wethouder Huijsmans resoluut. “Je kunt miljoenen in de zorg besparen zonder dat het mensen pijn doet. Onze manier werkt, dus daar sleutelen we niet aan.” Asten blijft best practice.

Voor het volledige artikel: ‘Peelbelang Online, ‘Wethouder vreest structureel tekort voor zorg door onrechtvaardig systeem’, 23 december 2016

Nieuwstags: